Gâsca EMDEN (pui de o zi)
“Doua gaste naparlite / Intr-o poza-nghesuite...” – asa isi incepea celebra poezie (“Zestrea taranului roman”) poetul Girel Barbu. Dar de ce sa aveti o ograda incapatoare si sa vedeti gaste doar in poze? DragonVet vi le pune la dispozitie inca de cand sunt bobocei de o zi, si inafara ca sunt nostime si frumusele, ele va pot oferi o carnita delicioasa, numai buna de pregatit in fel si fel de mancaruri, bijuterii culinare ale cuinei romanesti stravechi. Chiar si gastele originare de pe alte meleaguri se simt in Romania ca acasa, caci Acasa-I Romania! Rasa de Gaste EMDEN are originiile in Germania, in regiunea de pe tarmul Marii Nordului. Gastele Emden ajunge la greutatea medii de 7-10 kg femelele iar 9-12 kg masculii, prin ingrasare pot ajunge la 14-15 kg. In conditii corespunzatoare, bobocii au o crestere rapida, ajungand la 4-5 kg la varsta de 8-10 saptamani. Productia anuala de oua este de 50 oua iar greutatea acestuia este de 170g.
Gasca, curatata si spalata, se pune intr-un bait format din: vin alb demisec un litru, usturoi, cimbru, o jumatate pahar ulei, o lingura miere, cateva frunze de telina, sare, piper si boia de ardei dulce. Se lasa la fezandat, intr-un vas incapator si acoperit cu capac, la frigider, timp de o zi si o noapte. A doua zi se scoate vasul din frigider si se mai lasa inca cateva ore la temperature camerei, tot acoperit. Intre timp se dezpieliteaza cativa carnati de porc, de casa – carnati mai grasi, mai cu grasime (cantitatea de carne din carnati e in functie de marimea gastei), se amesteca cu putina apa minerala, se framanta bine pret de un sfert de ora si apoi se amesteca cu prune afumate taiate in jumatati (la cantitatea de carne din carnati se pune un sfert cantitate de prune).
Nu se sareaza nu se pipereaza deloc deoarece carnea din carnati are suficienta sare si destule condimente. Se scoate gasca Emden din bait si se umple bine bine cu amestecul de carne si prune, si se coase strans ca sa nu iasa umplutura. Cu un cutit cu varf subtire si ascutit se fac taieturi mici adanci in carnea gastei, in special la pulpe, si se introduc bucati subtiri de ceapa care au fost inainte pudrate cu sare. Se unge bine gasca cu untura de porc, iar in tava in care se coace se pune ulei si apa cam de 3 degete. Se acopera cu folie si se da la copt la foc foarte foarte mic. E un deliciu!
Se serveste atat calda cat si rece, alaturi de muraturi (gutuile murate ar fi ideale pentru un gust de adevarat gurmand), si de un vin rosu sec. Romanesc, ca e cel mai gustos din lume!