Gâsca TOULOUSE (pui de o zi)
Mare, grasa, si frumoasa, si mereu acasa. Aceasta e Gasca Toulouse, o casnica voluminoasa sub ale carei pene bogate se ascund delicii nebanuite, de la carnea plina de fragezime si gust divin, pana la ouale uriase, pline de savoare si datatoare de sanatate! Nu trebuie sa lipseasca din nicio gospodarie, iar DragonVet va recomanda cresterea acestui tip de pasari. Rasa de gaste TOULOUSE, se caracterizeaza prin productia ridicata de carne, grasime si ficat. Greutatea medie corporala este de la 7-11 kg, iar ingrasate ating chiar si la 20 kg. Gasca Toulouse are un ritm rapid de crestere, in conditii prielnice bobocii ajung la varsta de 8-10 saptamani la greutatea de 6 kg. Productia de oua este sezoniera, de aproximativ 35 – 40 oua.
Daca tot ati cumparat de la noi aceste pasari superbe, va invatam o reteta din ele cu care sa impresionati musafirii, prietenii, sefii, soacra, dupa caz si conjucturi (stiti ca la noi gasiti si veselie, si sfaturi, si prieteni, nu doar produse). Gasca, intreaga, dupa ce e curatata, spalata, eviscerata, se unge pe toate partile cu unt din belsug, se sareaza si se da la rece. Intre timp, pregatim ardeii: neaparat ardei capia, lungi si carnosi. Care se umplu cu urmatoarea compozitie: intr-o cratita calim cca o jumate de ceapa tocata, in ulei, peste care adaugam 3 cani cu orez, si il calim si pe el, impreuna cu doi morcovi rasi. Turnam 6 cani cu apa si lasam la fiert la foc mic pana se umfla orezul si e fiert.
Adaugam vegeta dupa gust. Cu pilaful astfel preparat umplem ardeii capia si, asa umpluti, ii prajim un pic pe toate partile, in ulei, apoi ii asezam intr-o tava adanca si incapatoare. Ii lasam deoparte, si ne ocupam de gasca: o scoatem de la rece, o asezam intr-un ceaun, si o prajim in ulei, asa intreaga, pe toate partile, timp de cateva minute, apoi o dam la cuptor, acoperita, sa se coaca incet. Cand e coapta pe jumatate, o scoatem. O asezam cu grija peste ardeii umpluti, turnam apa, un strop de ulei, bulion diluat cu apa, mult patrunjel verde tocat, acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor pana ce gasca e complet coapta!
Va dorim Pofta Buna, si va asteptam la DragonVet sa incepem aventura cresterii gastelor Toulouse. Mai exact, bucuria cresterii lor!