Gâsca UNGUREASCĂ (pui de o zi)
Paseste prin curte ca o regina, caci regina ograzii este. Simandicoasa, purtandu-si cu mandrie albul penelor si grasimea cea plina de bucurie pentru papilele gustative, Gasca Ungureasca nu salveaza Capitoliul, dar salveaza o cina indestulatoare pentru toti membrii familiei, dar si pentru musafiri, si recomandam cresterea ei in gospodarii pentru ca e un plus de carne de calitate. Prezinta aptitudini deosebite pentru ingrasare si pentru productia de ficat, ce atinge greutatea de 600-700 grame. Au penaj de culoarea alba, si o marime mijlocie, masculii cantarind 6,5 kg, iar femelele 5,5 kg. Productia anuala este de 35-40 oua, greutate 160 gr/oul. Crestere bobocilor, in hale cu microclimat controlat, la varsta de 7-8 saptamani ajung la greutatea de 4 kg cu un consum specific de 2,8 kg nutret combinat.
Se curata si se spala bine ficatul de la o gasca matura. Se lasa apoi, cca o ora, la rece, intr-un vas cu lapte (pentru a disparea eventuala amareala, dar si pentru a capata o culoare mai frumoasa). Apoi se scoate din lapte, se spala bine, si se pune intr-un bait format din: o cana vin alb sec, cateva boabe de piper, o ceapa taiata rondele, o lingura cu miere, o lingura boia iute, o felie de lamaie, o felie portocala, cateva linguri cu apa minerala. Baitul se toarna, intr-un castron adanc, peste bucata de ficat, se acopera cu folie, si se lasa peste noapte la frgider. A doua zi se scoate ficatul din bait, se sterge cu prosop de hartie absorbant, si, transversal, i se fac cu varful unui cutit cateva taieturi mai adanci in care se introduc catei de usturoi si mici bucatele de slanina afumata. Intr-o tigaie incapatoare, la foc mare se prajeste ficatul, timp de 2-3 minute pe o parte si alta, apoi se scoate din tigaie si se transfera intr-o tava.
Nu inainte de a pune in tava o cana cu ulei, si morcovi curatati, intregi, in asa fel incat ficatul sa stea pe morcovi ca pe un grilaj, sa nu atinga fundul tavii. Se presara peste ficat sare din belsug (va absorbi doar cat are nevoie). Se acopera tava cu folie de aluminiu, si se da la cuptor pana ce ficatul este facut (din cand in cand se pune cu lingura sosul format in tava, peste ficat). Se scoate din tava, se portioneaza, si se serveste alaturi de muraturi sau salate de verdeturi.
Un preparat delicios, dupa o reteta proprie DragonVet, si o pasare de curte de exceptie, asa cum numai DragonVet va pune la dispozitie, cu drag!