Bibilică (pui de o zi)

Comandă telefonică:
0751 889 980

Vesele si neastamparate, bibilicile intregesc tabloul unei gospodarii romanesti autentice, colorand mediul cu penajul lor dantelat, si inobiland masa cu preparate delicioase dn carnea lor frageda, sanatoasa, si ouale lor bogate in calciu si magneziu, un festin al papilelor gustative si o reintoarcere la alimentatia traditional romaneasca. Nu ezitati sa le achizitionati, mai ales ca DragonVet va pune la dispozitie orice cantitate, dar, mai ales nu facem rabat de la calitate!

Aceste se mai numesc pichere sau câțe in diverse zone ale tarii. Se cresc cu usurinta intr-un sistem tip gospodaresc,se pot creste impreuna cu celelate pasari. Incep ouatul in lunile martie- aprilie si continua pe tot timpul verii. Productia de oua este de 70-90 buc./ an, cu o greutate de 45 gr. Bibilica de carne atinge 2-2,5 kg la 3 luni, putând ajunge chiar si la 3,5 kg. Bibilicile sunt pasari rustice, ce isi cauta in permanenta hrana.

* Precizam insa ca tineretul de bibilica este sensibil la varsta de 2-4 luni la enterohepatita parazitara, boala specifica bibilicilor. Pentru prevenirea aparitiei bolii, este recomandat sa se evite umezeala din asternut, cat si terenurile umede.

Reteta DragonVet: Bibilica umpluta, coapta la jar

Bibilica taiata, se scufunda imediat in apa clocotita si, cand aceasta se raceste cat sa poata suporta mana, pasarea se jumuleste de pene si tuleie, apoi se scoate din apa si se freaca bine cu sare. Ulterior se spala bine sub jet de apa rece, se usuca prin tamponare cu servet, si se parleste la foc deschis, pe toate partile, pentru a scapa de eventualele tulee, dar si pentru un gust mai bun pe care il va capata preparatul final. Se curata bine in interior, se scot ficatul si pipota, apoi se desface cat sa faca loc umpluturii, si se lasa deoparte pana e gata umplutura. Umplutura: ficatul, pipota, grasimea de la gat precum si carnea de la gatul pasarii se toaca marunt, se adauga cateva frunze de leustean si marar, maruntite, o ceapa tocata marunt, un praf de cimbru uscat, sare si piper dupa gust, o lingura de bulion (neaparat din rosiile Elisabeta, ale caror seminte le gasiti tot la DragonVet, sunt rosii romanesti, carnoase,foarte gustoase) si o jumatate de paharel de vin rosu.

Aceasta umplutura se pune pe foi de varza (murata sau proaspata) sau de vita de vie sau de tei, si se fac sarmalute. Cu sarmalutele astfel formate se umple bibilica, nu inainte de a o masa bine, in interior, cu untura de porc sau cu ulei. Dupa ce sarmalutele au fost introduse in pasare, se coase pasarea, se unge cu untura, se da un praf de sare si boia de calitate, si se pune pe jar. Se intoarce pe toate partile pana ce este coapta! Sfat: daca se coace in cuptor, se procedeaza asa: se unge cu untura pasarea umpluta, se inveleste in multe straturi de foi de varza, si se da la cuptor, in tava acoperita, si se coace la foc mic.

DragonVet va ureaza Pofta Buna, si va asteapta cu bibilici numai bune de crescut, si de mancat! Romaneste!